Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Börü nedir, ne anlama geliyor? Börü ne demek?

Börü nedir, ne anlama geliyor? Börü ne demek?
17.07.2020
347
A+
A-

Vatandaşlar internet üzerinden Börü kelimesinin anlamını araştırıyor. Börü dizisi özel bir timin maceralarını konu alacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin yakın tarihinde yaşadığı olayları konu alan Börü vatan aşkı ile yanıp tutuşan kahramanların hikayesini seyircilere anlatıyor. Kulaklarımızın pek aşina olmadığı Börü kelimesi ne anlama geliyor? Börü ne demek?

Ülkemizin yakın tarihinde yaşananları konu alan Börü dizisi tekrar bölümleriyle ekranlara geliyor. Peki Börü ne demerk, TDK sözlüğünde anlamı ne? İşte detaylar…

BÖRÜ NE DEMEK?

Börü, eski Türkçe’den gelen sözlük anlamı ile kurt, yiğit, bahadır ve cesur anlamına gelmektedir. Kurt anlamına gelen bu ifade, mitolojik bir ifade de vermektedir. Yalnızca hayan olan kurt değil kutsal bir varlık olarak kabul edilen kurt için de kullanılmaktadır.

Eski Türklerde savaşçı kurt anlamına gelmektedir. Nihal Atsız’ın Bozkurtların Ölümü ve Bozkurtlar Diriliyor adlı eserlerinde sık sık bahsettiği, Kürşad’ın 40 çerisinden biri olan kadim Türk savaşçıdır. Türkçe’de bir çok anlam içeren kelimedir. Kimi zaman at üzerinde arkasını dönerek ok atabilen savaşçıları kimi zaman yiğit güreşçileri kimi zaman ise tanrı dağı eteklerinde gezdiğine inanılan gök tanrılarını ifade etmek için kullanılmıştır.

Çin kaynaklı Ergenekon destanı yazıtlarında, Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt tanrıyı ifade etmiştir. Türk mitolojisi’ne göre her yüzyılda ya da yarı yüzyılda bir gökten kut getiren gök mavisi büyük kurt anlamına da gelir.

ETİKETLER: , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.