Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sara nöbetlerinde ilk yardım nasıl olmalı?

Sara nöbetlerinde ilk yardım nasıl olmalı?
28.04.2021
298
A+
A-

İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, “Epilepsi nöbetinin kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı olduğu ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıktığı biliniyor. Kişiyi her zaman ani bir atakla yakalayan sara nöbetlerinde ilk müdahale büyük önem taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“RAHAT NEFES ALMASINI SAĞLAYIN”

Sara nöbetinin genelde normalde olmayan kokuların alınması, kas kasılmaları ve nöbetin hemen öncesinde bir bağırma ve çığlığın duyulması gibi belirtilerle başladığını belirten Öğr. Gör. Özlem Karagöl, “Nöbet, aniden bilincin kaybolması ve şiddetli bir şekilde yere düşmeyle devam ederek kendini gösterir. Nöbet geçiren bir kişiyle karşılaşıldığında öncelikle sakin olunmalı ve hastanın hareketleri kesinlikle durdurulmamalıdır” diye konuştu.

Karagöl, yapılması gereken doğru ilk müdahaleleri ise şöyle sıraladı:

“Hastayı güvenli bir yere yatırın veya alın. Yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan hastayı uzaklaştırıp koruyun. Sıkı giysileri varsa giysilerini gevşetin (kravat, kemer gibi), şayet takıyorsa gözlüğünü çıkartın. Sabit ve rahat olacak bir şekilde bir tarafa doğru yatırıp, tükürüğünün dışarı akmasını sağlayın. Rahat nefes alması için mümkünse ağzını ve solunum yolunu açık tutun. Asla ağzına bir şey sokmaya veya koymaya (örneğin, dişlerini sıkıyorsa açmaya veya su vermeye) çalışmayın. Nöbet sırasında ilaç vermeye çalışmayın, kendi kendinize nöbetin geçmesine yönelik bir şey yapmayın. Soğan, kolonya vb. şeyler koklatmayın. Epilepsi krizi olduğu bilinen bir kişi ise yapay solunum veya kalp masajı yapılmasına gerek yoktur. Hastanın üzerinde epilepsi hastası olduğunu ve neler yapılması gerektiğini açıklayan bir kart veya sağlık karnesi olup olmadığına bakın. Nöbetinin bitmesini bekleyin. Unutmayın ki, sıklıkla nöbet sonrasında kişi yorgun, ne yaptığını bilemez haldedir, dolayısıyla bu aşamada elinizden geldiğince sakin ve güven verici olun.”

“KİŞİNİN BİLİNCİ AÇILMIYORSA MUTLAKA BİR AMBULANS ÇAĞIRILMALIDIR”

Sara nöbetlerinin şiddetine göre ambulans çağrılmasına gerek oluşabilecek vakaların da yaşanabildiğini hatırlatan Karagöl, “Hasta suda ya da yüzerken nöbet geçirdiyse, üzerinde epilepsi hastası olduğuna dair bilgi yoksa veya hastanın bu nöbetinin bir epilepsi hastalığına bağlı olup olmadığı bilinmiyorsa, kişi yaralanmış, gebe veya diyabetik ise, nöbet 5 dakikadan daha uzun süredir devam ediyor ve ikinci nöbet, ilk nöbet bittikten çok kısa bir süre sonra başlayıp kasılmalar bittikten sonra da kişinin bilinci açılmıyorsa mutlaka bir ambulans çağırılmalıdır” ifadesini kullandı.

Sağlık içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bedava Slot Oyna